Capela – bijuterie a spitalului din Moinesti

Capela – bijuterie a spitalului din Moinesti

Prima biserica in stil maramuresean din Episcopia Romanului a fost cea din orasul Moinesti, judetul Bacau. Nu este o biserica oarecare, ci una de spital, in care multi bolnavi vin sa se pregateasca sufleteste pentru operatii, sa gaseasca alinare, dar si sa isi faca ultima spovedanie, inainte de a merge in fata lui Dumnezeu. Misiunea unui preot de spital este plina de multa suferinta si, in orice moment, poate asista la plecarea sufletului din cel bolnav.

In partea orientala a Muntilor Carpati, pe valea raurilor Tazlau si Trotus, nu la mare distanta de Bacau, se afla orasul Moinesti. Un oras linistit, asezat pe un deal, ca o cetate. A aparat mostenirea intregii regiuni, aurul negru atat de cautat in zilele noastre. In primavara acestui an, a aparut, intr-un timp scurt, in peisajul orasului, o noua biserica, facuta in stil maramuresean. Ceva neobisnuit pentru aceasta parte a Moldovei. Are hramul “Sfantul Pantelimon, doctorul fara de arginti”, si a fost construita in curtea spitalului, ca loc de rugaciune si alinare pentru pacienti si intregul personal al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti. Domnul doctor Adrian Cotirlet, managerul spitalului, a fost cel care si-a dorit foarte mult o biserica. Acesta recunoaste ca, intre spital si Biserica, “a existat, exista si sigur va exista, o legatura indisolubila. Noi, de cele mai multe ori, reusim sa vindecam fizic, pe cand preotul este cel care ne ajuta sa ii vindecam si sufleteste”.

A 71-a biserica facuta de firma RUSTIC

Biserica a fost ridicata in mai putin de o luna de firma RUSTIC, din Baia Mare, si este in totalitate din lemn, mai putin crucile de pe turle. Are 70 de metri patrati, este inalta de 19 metri, iar lungimea si latimea de 15, respectiv 5 metri. Cheltuielile au fost suportate de Consiliul Local al orasului, din initiativa fostului primar, Vasile Ailincai, dar o mica parte au venit si din donatii. “Imi place sa fac acele lucruri care sa aduca un plus Ortodoxiei romanesti. Am mobilizat Consiliul Local sa facem din resursele nostre financiare aceasta biserica. Aveam o imagine despre ceea ce inseamn a constructia unei biserici,0 dar Preasfintitul Ioachim mi-a explicat mai in detaliu, pentru ca se pot strecura multe elemente care sa aduca deservicii”, a declarat Vasile Ailincai.

Personalul spitalului a imbratisat cu entuziasm ideea constructiei unei biserici.

Aceasta a fost a 71-a biserica facuta de firma baimareana. Multe dintre ele sunt raspandite peste tot in Romania, dar si in Geneva, la Paris ori in Republica Moldova. “Aceasta Biserica nu este numai a bolnavilor, ci si a personalului spitalului. In cursul lucrarilor, multi dintre noi am muncit acolo”, a mai spus domnul Adrian Cotirlet.

Biserica a fost ridicata intr-un timp record

Preotul Gheorghita Turcu este, de sase ani, doctorul sufletesc al acestui spital. Si-a dorit foarte mult o biserica pentru bolnavi. Cand a vazut ca visul se materializeaza, nu a mai plecat de langa constructori, parca sa le insufle mai multa putere de munca. “Prima cupa de pamant a fost scoasa pe 22 noiembrie 2007 si am terminat fundatia aproape de Craciun. Iar in numai o luna, in februarie, biserica a fost ridicata. Lemnul a fost ignifugat pentru protectie impotriva incendiilor si tratat cu o solutie antiseptica, contra cariilor. Daca nu faceam asa, nu primeam autorizatie de la pompieri”, a spus preotul spitalului.

Si catapeteasma a fost facuta tot intr-un timp record, in numai trei luni, de catre sculptorul Dan Pintilie, iar icoanele au fost facute de pictorul bacauan Mihai Chiuariu. Fiecare icoana are unul sau mai multi donatori. Credinciosii care au avut posibilitatea materiala, au dat bani pentru icoana sfantului care ii ocroteste sau a praznicului de care sunt legati mai mult.

Prima biserica in stil maramuresean din Episcopia Romanului

Ideea unei biserici mai mici a venit de la o necesitate practica. Intr-o curte de spital, nu se putea face o biserica mare. Daca se facea din zid, ocupa mult spatiu si poate nu era nici asa de larga. Dupa ce Adrian Cotirlet a vazut bisericile facute de firma RUSTIC in Poiana Brasov si in Mangalia, a hotarat ca o bisericuta de lemn, in stil maramuresean, s-ar potrivi cel mai bine si in curtea spitalului. “Am incercat sa iesim din monotonia stilului arhitectural comunist, care inconjoara spitalul”, a declarat managerul spitalului. Astfel, biserica aceasta este prima de acest gen din Episcopia Romanului.

Locul actualei biserici a fost sfintit de sarbatoarea Sfantului Ilie, din vara anului 2007. Biserica a fost sfintita in Duminica Floriilor a acestui an, de catre Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului. “Atunci inflorise magnolia de la spital. Si parca colectivul, comunitatea, biserica si natura si-au dat mana, fiind o sarbatoare de suflet in cadrul spitalului”, isi aminteste managerul Adrian Cotirlet.

Camera pentru spovedit, “stramoasa” capelei

Inainte de a veni preotul Gheorghita Turcu, actualul protopop de Moinesti, Petrica Moraru, a cerut directorului Cotirlet un loc unde sa spovedeasca si sa faca rugaciuni pentru bolnavii din spital. Oamenii care erau internati chemau preotii lor din parohii, necunoscandu-i pe cei din oras, si era necesar ca, atunci cand veneau, sa aiba un loc mai retras.

Abia in 2002, prin parteneriatul dintre Ministerul Sanatatii si Patriarhia Romana, s-a hotarat ca spitalele sa aiba un preot. Atunci a venit preotul Gheorghita Turcu, care a stat in mijlocul suferinzilor si a incercat sa aline pe fiecare. In fiecare seara, dupa ce doctorii fac ultima vizita, trece pe la cei care vor fi operati a doua zi si le citeste rugaciuni. Pe cei care vor sa se spovedeasca ii ia in biserica si acolo ii pregateste sa treaca mai u sor peste greutatile unui tratament sau operatii. A doua zi, de dimineata, inainte de operatie, le da celor vrednici Sfanta Impartasanie. S-au intamplat si cazuri in care, cu toate ca erau ortodocsi, nu au vrut sa primeasca ajutorul lui. “Sunt obi snuiti sa vada numai oameni in alb, si atunci cand ma vad pe mine, in negru, se gandesc la moarte”, marturiseste preotul Gheorghita.

“Unii isi imagineaza ca, daca se impartasesc, urmeaza sa moara”

Preotul capelei crede ca e o diferenta mare intre un preot de spital si cel care sta in parohie: “Tot timpul esti in contact cu oameni care sufera. Intalnesti cazuri care intr-o parohie apar la nu stiu cati ani. Bolnavul, aici, isi descarca sufletul si isi spune pacatele care poate nu le-ar spune parohului. Si, in acele momente, trebuie sa stii cum sa il indrumi, sa-i dai un sfat bun”.

“Preotul este doctor pentru suflet. Mantuitorul Iisus Hristos, atunci cand vindeca pe cineva, intai ii ierta pacatele. De aceea, omul ar trebui sa se indrepte in primul rand spre Dumnezeu. Dar unii nu inteleg necesitatea vindecarii sufletului, pentru a-si vindeca si trupul. Sunt persoane care m a cheama sa le spovedesc si sa le impartasesc inainte de operatie, con stienti ca Sfanta Impartasanie ii ajuta. Sunt si altii care, atunci cand ma vad, se pierd, pentru ca isi imagineaza ca, daca se impartasesc, inseamna ca urmeaza sa moara”, ne destainuie din misiunea sa preotul de spital.

Parintelui Gheorghita i s-a intamplat chiar sa moara oameni sub epitrahilul sau. “La inceput a fost mai dificil, dar cu timpul, te calesti, te obi snuiesti. Sunt cazuri care m a marcheaza foarte tare. Uneori, ma implic in suferinta si in ceea ce traieste, in acele momente, bolnavul. Vrei sa il ajuti, dar nu poti cat ai vrea si te intristezi. Sunt persoane care isi pierd apropiatii in diferite accidente si nici nu stii ce sa spui, ca sa le mangai”.

Spitalul cu 17.000 de bolnavi, din orasul cu 23.000 de locuitori

Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti are are 386 de paturi, peste 400 de angajati, 7 sectii si 12 compartimente. “In momentul de fata, in spital, lucreaza peste 60 de medici si 130 de asistente. Anual, prin spital trec peste 17.000 de bolnavi. Poate parea un paradox cum la un oras de 23.000 de locuitori sunt asa de multi bolnavi. Moinestenii sunt relativ sanatosi, nici 30% din bolnavi nu sunt de aici. Vin din alte parti. Suntem cautati din 3 motive: pregatirea profesionala a personalului, avem aparatura medicala noua si condi tiile oferite bolnavilor sunt de tip hotelier”, ne impartaseste din secretele longevitatii pe scaunul de manger, Adrian Cotirlet. Pacientii vin din tot judetul Bacau, dar si din Vrancea, Focsani, Neamt. Este printre putinele spitale din tara care nu are datorii, iar anul 2007 l-au terminat chiar cu plus.

“Pe langa functia de manager al spitalului, raman si chirurg. Si mie imi place sa cred ca notorietatea spitalului se datoreaza Sectiei de Chirurgie – fac aceasta afirmatie fara a-i jigni pe ceilalti colegi. Noi am inceput, in 1995, chirurgia laparoscopica, am fost al doilea centru din Moldova, intr-o perioada in care centrele medicale din Romania nici nu incepusera aceasta tehnica”, spune managerul chirurg.

26 Iun 2008 || de George Aniculoaie in cotidianul “Ziarul Lumina”