Moastele Sfantului Pantelimon, la Moinesti

Moastele Sfantului Pantelimon, la Moinesti

Biserica “Sf. Pantelimon” din incinta Spitalului Municipal de Urgenta din Moinesti si-a serbat, ieri, hramul. Cu aceasta ocazie, joi, 24 iulie, au fost aduse de la Manastirea Durau, din judetul Neamt, moastele Sfantului Mucenic Pantelimon. Acestea au ramas la biserica Spitalului de Urgenta din Moinesti pana ieri, timp in care, zeci de credinciosi le-au atins, rugandu-se cu evlavie Sfantului tamaduitor. Parohul bisericii, parintele Gheorghita Turcu, a declarat ca acest fericit eveniment s-a datorat si serbarii primului hram al micutei biserici, sfintite in Duminica Floriilor a acestui an.

In cuvantul rostit la aducerea sfintelor moaste, Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, a mentionat ca noua biserica este “un laborator al Invierii, si cei care sufera aici inteleg ca, in Iisus Hristos, suferinta nu desfigureaza, ci transfigureaza. Acum ne intalnim cu o particica din sfintele moaste ale celui care a fost, intr-adevar un tamaduitor de boli sufletesti si trupesti”.

Despre aceasta particica din sfintele moaste ale Sfantului Pantelimon, Preasfintitul Ioachim a spus ca vin tocmai din Muntele Athos, de la Manastirea Pantelimon. De acolo, au ajuns in Rusia, iar, in timpul Primului Razboi Mondial, au fost primite de obstea Manastirii Neamt, care le-a dat Manastirii Durau, unde se afla pana in ziua de astazi.

Moastele au fost aduse la Moinesti cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de catre doua maici din obstea Manastirii Durau.

Odata cu hramul bisericii, managerul Spitalui de Urgenta din Moinesti, Adrian Cotarlet, impreuna cu echipa de conducere au hotarat sa se organizeze si zilele spitalului. In cadrul acestor serbari, au fost invitati chirurgi specialisti din Franta, care au facut operatii si au sustinut diferite conferinte.