Pentru trei zile, centrul lumii medicale s-a mutat la Spitalul Moinesti

Pentru trei zile, centrul lumii medicale s-a mutat la Spitalul Moinesti

De doua zile, pentru a treia oara, incepand cu anul 2006, centrul lumii medicale din Moldova, si nu numai, s-a mutat la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti. incepand de joi, 24 iulie, si pana astazi, 26 iulie, renumitul spital a fost universul in care s-au petrecut evenimente de referinta pentru oamenii in halate albe, aflati in slujba vietii. Gratie managerului unitatii, doctorul Adrian Cotarlet, si a celorlalti specialisti, a intrat in traditia spitalului ca in fiecare miez de vara aici sa se desfasoare manifestari stiintifice si de practica medicala deosebite, in cadrul “Zilelor Medicale”. Dupa ce joi au avut loc cursuri profesionale si sesiuni stiintifice pentru asistentii medicali, ieri, de dimineata si pana la pranz, invitatii-renumiti medici din tara si strainatate-, impreuna cu echipa de doctori din spital au asistat la interventii chirurgicale demonstrative (cinci) ori chiar le-au efectuat unii dintre ei. Aflat pentru prima data in Spitalul Moinesti, Antonello Forgione, profesor doctor la Institutul de Chirurgie de la Strasbourg, a facut o colecistectomie laparoscopica. Intr-o alta sala de operatie, profesor doctor Stefan Georgescu, de la Clinica I de Chirurgie din cadrul Spitalului “Sfantul Spiridon” Iasi, tot prin metoda laparoscopica, a rezolvat un chist hidatic hepatic la un tanar de 23 de ani. La randul sau, profesorul Nicu Iordache, de la Spitalul Clinic “Sfantul ioan” din Bucuresti a facut o interventie de rezecare (scoatere) a unui polip sigmoidian cu ajutorul endoscopului. Tot ieri a fost realizata de catre conf.dr.Dan Cobzeanu, de la Clinica ORL, din Spitalul “Sfantul Spiridon”, o operatie impotriva sforaitului. Toate interventiile chirurgicale au fost asigurate din punct de vedere al anesteziei si al terapiei intensive (ATI) de catre o echipa de medici coordonata de conf.dr. Oana Grigoras, sefa Clinicii de ATI, a aceluiasi spital. Astazi, manifestarile continua la Slanic Moldova, unde vor fi sustinute sesiuni stiintifice sub genericul “Actualitati in terapeutica medicala”.

Profesionalism

Castigul pentru personalul medico-sanitar din spital dar si pentru participantii din afara la toate manifestarile este incontestabil. “Scopul principal al acestei manifestari este schimbul de experienta cu nume din medicina romaneasca si straina, care vor putea trasa jaloane pentru desfasurarea ulterioara a activitatii medicale, ne-a declarat doctorul Adrian Cotarlet (foto). Pregatirea profesionala a personalului este o preocupare de zi cu zi a conducerii acestui spital”. Acest lucru este confirmat si de prof.dr.Stefan Georgescu: “Spitalul Moinesti se bucura de o reputatie profesionala medicala buna, este o locatie care a fost adusa la standarde apropiate de dorintele noastre. Dar ceea ce este mai important, e ca are o echipa profesionista in adevaratul sens al cuvantului”. Opinie exprimata si de catre Antonello Forgione: “Trebuie sa spun ca sunt fericit si surprins sa vad inaltul nivel al intregului spital, colaborarea dintre conducere si echipa acestei unitati medicale. Spitalul Moinesti este o locatie pentru noi colaborari viitoare”. Cat despre manifestare, medicul profesor iesean considera ca “Zilele Medicale” au atras foarte multa lume buna medicala. “Este de dorit ca fiecare unitate medicala, mai ales cele care au performante profesionale, sa organizeze astfel de intalniri, pentru a schimba impresii, pareri si a lega si consolida relatii umane dintre cele mai bune si frumoase”.

Tot cu prilejul “Zilelor Medicale”, la biserica ridicata in curtea spitalului au fost aduse joi seara de la Iasi moastele Sfantului Pantelimon, patronul unitatii. In prezenta a sute de enoriasi, a fost oficiata o slujba de catre un sobor de preoti, in frunte cu PS Ioachim Bacauanul. Moastele Sfantului Pantelimon vor ramane in biserica pana maine, cand va fi praznuit hramul acesteia. Pana atunci, usile lacasului vor fi deschise pentru toti cei care vor dori sa se inchine in fata moastelor.

26 Iul 2008 || de E. Tintaru in cotidianul “Desteptarea”