Camera hiperbara

Contact

e-mail: spitalmoinesti@bacau.astral.ro

telefon:  0372 748 453 Int. 131

 

Camera hiperbara este un Baroxhbo Solo produsa in turcia

Medicina hiperbara nu este un domeniu medical nou, a aparut ca urmare a necesitatii supravegherii starii de sanatate a celor care lucrau la adincime(scafandri, chesonieri)

Ce este relative nou este conceptual de oxigenoterapie in mediu hiperbar. In mod current inspiram aer la  presiunea atmosferica ( 1 atmosfera ATA), aer ce contine oxygen 20%, in camera hiperbara pacientul inspira oxygen 100% , presurizat fiind la 3 ATA ceea ce reprezinta (3×100)20=15 deci de 15 ori mai mult oxygen de cit este furnizat in conditii fiziologice.

Acest fapt amelioreaza drastic oxigenarea tuturor organelor si tesuturilor, inclusive a celor ce sufera de o vascularizatie deficitara. Efectele oxigenului sint binecunoscute, acesta avind pe linga rolul de gaz essential vietii, si efecte cicatrizante, antiinflamatorii, si prin intermediul radicalilor efecte antimicrobiene.

Oxigenoterapia in mediu hiperbar si aplicabilitatea sa sint inca la inceput in ceea ce priveste patologia COVID 19, insa exista incercari facute cu pacienti semiautonomi care dezvolta o ameliorare a oxigenarii tisulare in context COVID ameliorare ce se mentine mai multe ore.

Indicatiile  “consacrate” ale oxigenoterapiei hiperbare includ patologiile insotite de microangiopatii si tulburari trofice asa cum sint diabetul zaharat complicat cu ischemie a membrelor(cazuri selectionate), arteriopatia obliteranta(cazuri selectionate), ulcerele varicoase, recuperarea post AVC ischemic, recuperarea post infarct de miocard, necrozele aseptice de cap femural, etc.

Colectivul SMU M este reprezentat de 3 medici cu competenta in medicina hperbara: Dr. Raluca Cosa, medic Chirurg, competenta MH, Dr. Oana Zala medic  medicina de urgenta, competenta MH, Dr. Dan Damian, medic ATI, competenta MH.

Ca in orice domeniu medical, oxigenoterapie hiperbara nu este lipsita de riscuri, pacientul fiind realmente presurizat la adincimea de 20 metri SW(sea water) echivalentul a aproximativ 3 ATA, 2 atmosfere, unde isi monteaza singur masca de oxigenoterapie prin care computerul ce asista procedura ii va furniza oxigen 100%. De aceea este imperativ ca pacientul sa fie investigat in prealabil astfel incit sa se evalueze orice patologie ce ar putea interfera cu tratamentul in camera hiperbara. De asemeni pacientul va fi pregatit fizic si psihic in vederea acestui tratament, inclusiv prin efectuarea unui „test la oxigen” un veritabil test a adaptarii pacientului la presiune supraatmosferica precum si a verificarii intelegerii explicatiilor primite.

 

Tehnologii moderne pentru terapii inovative

Tratament revoluționar post-COVID la Spitalul Municipal de Urgență Moinești

 

Așa cum ne-a obișnuit deja, de mult timp, la Spitalul Municipal de Urgență Moinești actul medical înseamnă mai mult decât respect pentru pacienții săi. Înseamnă calitate, o echipă medicală pregătită și adaptată mereu noilor tehnologii în domeniu, aparatură de ultimă generație și implicare permanentă în tot ceea ce oferă. Puțini știu însă că aici funcționează și o cameră hiperbară, folosită în recuperarea medicală.  În urmă cu șase ani, printr-o achiziție de 170.000 de euro tocmai din Turcia, spitalul a fost dotat și cu acest aparat de oxigenoterapie hiperbară, fiind, la acel moment, singura unitate medicală de stat din România în cadrul compartimentului de recuperare medicală cardiovasculară care avea în dotare această tehnologie, un aparat similar funcționând la acea vreme doar într-un spital privat și în  Centrul de Medicină aerospațială din Spitalul Militar București.

 

Roxana Neagu

Recuperarea medicală din Spitalul Municipal de Urgență Moinești  este reprezentată  prin 5 compartimente: Compatimentul Recuperare Medicală Cardio-vasculară, Compatimentul Recuperare Medicală Respiratorie, Compartimentul Recuperare Neurologică, Compartiment Recuperare Medicală Ortopedie-Traumatologie și Compatimentul Recuperare,Medicină Fizică și Balneologie, ce dispune de spitalizare continuă cu paturi, o sală de kinetoterapie și această cameră hiperbară.

Sala de kinetoterapie este dotată cu biciclete ergometrice, covor rulant, ecocardiografe, defibrilatoare, truse de urgență pentru reanimare și monitoare de supraveghere continuă a ritmului cardiac. Acest serviciu de recuperare cardiovasculară este unic în peisajul medical al județului nostru și nu numai. Înființarea lui era o necesitate, fiind o verigă intermediară între actul chirurgical de care au beneficiat bolnavii cardiovasculari și recuperarea lor medicală. Iar toate acestea sunt folosite cu succes în managementul durerii cronice.

Tratamentul nonfarmacologic al durerii cuprinde terapii pasive și active. Iar dacă terapiile active înseamnă activitatea fizică în aproape orice formă – exerciții de mișcare, de întindere, de creștere a forței musculare, exerciții condiționat cardiovasculare – benefice pentru restaurarea flexibilității, forței, rezistenței, funcției și poate atenua disconfortul, terapiile pasive includ: terapii fizicale, manipulări și mobilizări, oxigen hiperbar, stimulare electrică nervoasă transcutanată. În aceste compartiment se trateză durerea cronică datorată patologiilor diverse, cum ar fi: nevralgie cervico- brahială, periartrită, artrite cu diferite localizări – umăr, cot, mână sau degete, șold, genunchi, gleznă și degete picior – , tendinite și tenosinovite, lumbago, lombosciatică, lombocruralgie, sindromul de tunel carpian, tarsian sau orice patologie de încarcerare tronculară nervoasă, nevralgii, patologiile articulare degenerative sau artroze, leziuni vertebro-medulare fără atingeri neurologice, leziuni traumatice, politraumatismele etc.

Colectivul Spitalului Municipal de Urgență Moinești este reprezentat de 3 medici cu competență în medicina hiperbară: Dr. Raluca Coșa, medic specialist Chirurgie Generală, Dr. Dan Damian, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, Dr. Oana Zală, medic primar Medicină de Urgență.

 

CITAT Dr. Oana Zală, director medical, medic primar medicină de urgență!

 

Despre medicina hiperbară și cât de important este că acest serviciu poate fi oferit în SMUM

 

Medicina hiperbară nu este un domeniu medical nou, a apărut ca urmare a necesității supravegherii stării de sănătate a celor care lucrau la adâncime(scafandri, chesonieri). Ce este relativ nou este conceptual de oxigenoterapie în mediu hiperbar.

În mod curent inspiram aer la presiunea atmosferică ( 1 atmosfera ATA), aer ce conține oxigen 20%, în camera hiperbară pacientul inspiră oxigen 100% , presurizat fiind la 3 ATA ceea ce reprezintă (3×100)20=15 deci de 15 ori mai mult oxigen de cât este furnizat în condiții fiziologice. Acest fapt ameliorează drastic oxigenarea tuturor organelor și țesuturilor, inclusiv a celor ce suferă de o vascularizație deficitară. Efectele oxigenului sunt binecunoscute, acesta având pe lângă rolul de gaz esențial vieții, și efecte cicatrizante, antiinflamatorii, și prin intermediul radicalilor efecte antimicrobiene.  Oxigenoterapia în mediu hiperbar și aplicabilitatea sa sunt încă la început în ceea ce privește patologia COVID 19, însă exista încercări făcute cu pacienți semiautonomi care dezvoltă o ameliorare a oxigenarii tisulare în context COVID, ameliorare ce se menține mai multe ore.

Indicațiile  “consacrate” ale oxigenoterapiei hiperbare includ patologiile însoțite de microangiopatii și tulburări trofice așa cum sunt diabetul zaharat complicat cu ischemie a membrelor (cazuri selecționate), arteriopatia obliterantă (cazuri selecționate), ulcerele varicoase, recuperarea post – AVC ischemic, recuperarea post infarct de miocard, necrozele aseptice de cap femural, etc.

Tratamentul cu oxigen hiperbar poate fi efectuat într-o incintă unde se utilizează o cameră hiperbară monoloc. Presurizarea se face cu aer atmosferic, iar pacientul respira O2, administrat printr-o mască confortabilă și sistem de respirație cu debit adecvat volumului respirator curent (BIBS-build in breathing system) ce va asigura o postură relaxată în timpul terapiei. La începutul terapiei se aude un zgomot de presurizare, al aerului ce intră în incintă. Pe durata tratamentului și mai ales în primele minute se pot înfunda urechile, similar călătoriei cu avionul, fiind necesar manevre blânde de echilibrare a presiunilor dintre urechea medie și exterior, prin mișcări mandibulare rotaționale, prin căscat, înghițit, manevra Valsava. Medicul va asista pacientul pe toata durata tratamentului. Spre sfârșitul tratamentului presiunea din camera hiperbară începe să scadă ușor revenind la cea normală.

Ca în orice domeniu medical, oxigenoterapia hiperbară nu este lipsită de riscuri, pacientul fiind realmente presurizat la adâncimea de 20 metri SW(sea water) echivalentul a aproximativ 3 ATA, 2 atmosfere, unde își montează singur masca de oxigenoterapie prin care computerul ce asista procedura ii va furniza oxigen 100%. De aceea este imperativ ca pacientul sa fie investigat în prealabil astfel încât să se evalueze orice patologie ce ar putea interfera cu tratamentul în camera hiperbară. De asemeni pacientul va fi pregatit fizic si psihic în vederea acestui tratament, inclusiv prin efectuarea unui „test la oxigen” un veritabil test a adaptarii pacientului la presiune supraatmosferică precum și a verificării înțelegerii explicațiilor primite.

 

 

CITAT Prof. dr. univ. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești

Despre această investiție, câți beneficiari au fost, ce va mai urma (pe scurt) pentru îmbunătățirea acestui serviciu

 

Și pentru că suntem în plină pandemie COVID-19  unde cea mai frecventă manifestare severă a COVID-19 este pneumonia virală (aproximativ 6% din pacienți), această procedură de recuperare medicală, prin medicina hiperbară, se utilizează ca terapie adjuvantă pentru corectarea hipoxemiei determinate de insuficiența respiratorie. Oxigenoterapia hiperbară este complementară unor metode clasice care astfel devin mai eficiente.

La pacienții care au fost infectați cu SARS-CoV-2 și care au rămas cu anumite sechele – oboseală intensă, diminuarea capacităților respiratorii, chiar atrofii musculare, afectarea musculaturii implicate în respirație sau retracții tendinoasese, mai ales în cazurile de infecție severă care au evoluat la ARDS avansat sau sepsis determinând un stadiu de fibroză pulmonară, se pot observa efectele benefice ale oxigenarii hiperbare. Acestea constau in facilitarea difuziei oxigenului către țesuturile lezate sau care nu sunt suficient vascularizate, stimulând vindecarea lor; îmbunătățirea sistemului imunitar prin activarea limfocitelor pentru a lupta împotriva infecției virale; reducerea rapidă a inflamației și edemului prin vasoconstricția datorată hiperoxiei. In condițiile utilizării conform recomandărilor, în concentrații terapeutice, oxigenul nu are efect toxic la om.

Toți pacientii sunt monitorizați în permanență, fiindu-le înregistrate inclusiv valorile saturației de oxigen din sânge, ale pulsului și ale tensiunii arteriale. Se recomandă cel puţin 10 şedinţe pentru un rezultat pozitiv, mergând până la 20 în funcţie de gravitatea afecţiunii.

Oxigenarea hiperbara se consideră la ora actuală, ca are cel mai puternic și rapid efect anti-edematos. Oxigenoterapia hiperbară este în concluzie o metodă modernă și inovativă de tratament.