Prelevare de organe la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti

Post asistent medical boli infectioase
February 16, 2021
Concurs angajare farmacist
February 25, 2021

 

Prelevare de organe la Spitalul Municipal de Urgență Moinești. Operația a durat aproape 8 ore – Ziarul de Bacau

 

Şi azi, alţi români aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare primesc o nouă şansă  datorită generozităţii altor oameni şi efortului colectiv al echipelor medicale implicate în activitatea de transplant. Transplantul înseamnă VIAŢĂ!
Activitatea de transplant continuă şi în această perioadă în care întreg sistemul sanitar este pus la grea încercare. Astfel, în ciuda tuturor restricţiilor şi dificultăţilor impuse de pandemie, în zorii acestei dimineţi, s-a încheiat la Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti o nouă prelevare de organe şi ţesuturi, datorită gestului altruist făcut de familia unui pacient aflat în moarte cerebrală. Ca de fiecare dată, ne înclinăm cu respect şi recunoştinţă în faţa familiei care a fost de acord cu această deciziei dificilă, dar care a răspândit speranţa în sufletul altor suferinzi.
Generozitatea familiei şi efortul colectiv al echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Moineşti, formată din  Dr. Corina Dascălu, Dr. Dan Damian – kdp şi As. Mariana Chirilă – coordonator transplant, au pus în mişcare “lanţul vieţii”. Apreciem efortul întregii echipe a spitalului din Moineşti, precum şi a conducerii spitalului pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant. Prelevarea din cursul nopţii trecute este prima după mai mulţi ani realizată la spitalul din Moineşti.
Intervenţia de prelevare a rinichilor a fost realizată de echipa Spitalului Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi, formată din Dr. Daniel Andone şi Dr. Radu Andriciuc. Efortul lor a fost preluat de echipele de transplant renal, coordonate de Dr. Adelina Miron şi Dr. Cornel Moroşanu, care au redat speranţa pentru doi pacienţi, de 51, respectiv de 53 de ani, a căror unică şansă la o viaţă mai bună era un transplant renal. Astfel, la Spitalul Clinic“Dr. C.I.Parhon” Iaşi, sub coordonarea Prof.Dr. Adrian Covic, s-au realizat de la începutul acestui an 10 intervenţii de transplant renal.
La Moineşti a fost prezentă şi o echipă de chirurgi (Dr. Ciprian Vasiluţă, Dr. Mihai Zabara) a centrului de transplant hepatic din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” Iaşi, coordonat de Prof.Dr. Cristian Lupaşcu,  dar din motive medicale organul nu a fost eligibil pentru transplant.
Echipa Băncii de Ţeusuturi Colentina, condusă de Dr. Andrei Nica, a realizat intervenţia de prelevare a ţesuturilor, fiind prima prelevare de ţesuturi osteotendinoase din acest an. Prin efortul lor, mulţi alţi pacienţi aflaţi în suferinţă îşi vor îmbunătăţi calitatea vieţii prin transplant de ţesuturi osteotendinoase.
Corneea prelevată va fi transplantată de echipa condusă de Prof.Dr. Dorin Chisăliţă, în cadrul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” Iaşi, redând vederea pentru 2 oameni. De la începutul anului, în Clinica de Oftalmologie a Spitalului “Sf. Spiridon” Iaşi au fost realizate 9 intrevenţii de transplant cornee.
Respect şi recunoştinţă pentru munca şi efortul tuturor echipelor medicale implicate în această cursă pentru viaţă, pentru profesionalismul şi dăruirea cu care îşi fac datoria.
Mulţumim românilor care înţeleg că donarea de organe este un gest suprem, fără alt beneficiu în afară de gândul că, undeva, un om pe care nu-l cunoşti prinde putere şi trăieşte!
Agentia Nationala de Transplant

 

Comments are closed.