Simpozion: Tulburările de creștere la copil, manifestare creditata EMC
Tulburările de creștere reprezintă una din cele mai nediagnosticate afecțiuni ale copilului de la naștere si pana la vârsta pubertară. De cele mai multe ori este vorba de așa-numitele “credințe populare” conform cărora copil va creste, sau se va dezvolta mai târziu. Deși uneori se întâmpla acest lucru, Romania rămâne una din tarile cu cel mai ridicat procent de copii cu hipostatura datorita absentei tratamentului de specialitate efectuat la timp, adică pana la instalarea pubertății.
Sub acest auspiciu, in data de 19 aprilie s-a desfășurat la Moinești, in cadrul Spitalului Municipal de Urgenta si sub egida Colegiului Medicilor Bacau, evenimentul cu titlul “Tulburările de creștere la copil”. Simpozionul a fost susținut de dna dr. Roxana Novac, medic primar endocrinologie cu aportul colectivului Secției de Pediatrie din cadrul spitalului. Evenimentul a atras in public medici din toate specialitățile atât medicale cat si chirurgical si de asemenea spre bucuria noastră un număr mare de medici de familie, promotorii practic ai relației acestor pacienți cu medicii specialiști.
Simpozionul in sine a reprezentat un maraton, patologia fiind una ampla si complicata. S-au însușit cunoștințe de baza despre creșterea fiziologica, măsurătorile necesare si procedura de examinare clinica, cauzele tulburărilor de creștere, evaluarea biologica, hormonala si imagistica precum si date despre tratamentul diverselor patologii asociate cu hipostatura.
S-a acordat o atenție deosebita efectelor adverse ale tratamentului cu hormon de creștere tocmai pentru a sublinia publicului auditor importanta si siguranța acestui tratament.
Simpozionul s-a încheiat cu câteva prezentări de caz care au avut ca menire însușirea si aprofundarea cunoștințelor prezentate anterior.
De menționat este si ca manifestarea a avut creditare EMC de 6 credite.
Manifestările de acest fel reprezintă deja o tradiție a Spitalului din Moinești, care pe lângă grija pe care o acorda pacienților încearcă sa își perfecționeze personalul medical continuu si de asemenea sa vina in sprijinul colaboratorilor apropiați, in speță medicii de familie din proximitate, pentru a putea oferi un tratament cat mai elaborat si complex tuturor celor care apelează la serviciile sale.